LOVE Food company – gemeente Laarbeek

Wereldwijd wordt ongeveer 30% van al het voedsel verspild. In Nederland gaat het naar schatting om twee miljoen ton voedsel per jaar dat verkwist wordt. Tijd voor verandering met LOVE Food Company!

LOVE Food Company Laarbeek
Het project ‘LOVE Food Company’ is idee van de GGD en Madeleine Velthuizen om voedselverspilling tegen te gaan en gezonde voeding te promoten. In juni 2017 sleepte het projectidee een prijs in de wacht bij de Dragen’ s Den in Laarbeek; een wedstrijd waarbij de gemeente haar inwoners uitdaagt om innovatieve ideeën en duurzame plannen te pitchen.

Afwijkende kleur, vorm of afmeting
Met LOVE Food Company wordt samen met telers uit Laarbeek gezocht naar voedsel uit de ‘B-stroom’ dat verder verwerkt kan worden tot hoogwaardige voedselproducten. Die B-stroom bestaat bijvoorbeeld uit groenten en fruit die zijn afgekeurd omdat ze een afwijkende kleur, vorm of afmeting hebben. Samen met een sociale keuken worden hiervan heerlijke soepjes, sapjes en smoothies gemaakt.

Lokaal, sociaal en circulair systeem
Niet alleen de lokale telers werden door Madeleine betrokken, ook voor de afzetmarkt werd dicht bij huis gezocht. Zo worden de producten van LOVE Food Company verwerkt door een sociale keuken en verkocht in Laarbeekse bedrijfskantines, sportkantine, buitenschoolse opvang en het gemeentehuis. De hele gemeenschap profiteert van een nieuwe, lokale voedselkringloop.

Madeleine Velthuizen is bedenker en initiator van het project. In het pilotjaar zijn partijen gezocht en geënthousiasmeerd. Na een succesvolle opstart is de volgende stap om LOVE Food Company zelfstandig te laten draaien in sociale keuken ‘Buitengewoon’ van Laarbeek. Zo streven we een lokaal circulair systeem na om voedselverspilling tegen te gaan.

Mondiale ambitie voedselverspilling
Wereldwijd krijgt voedselverspilling steeds meer aandacht. Eén van de ‘Sustainable Development Goals’ die de Verenigde Naties (VN) hebben vastgesteld is het wereldwijd verminderen van de voedselverspilling met 50% in 2030. De landbouwministers van de Europese Unie hebben dit doel overgenomen.

Voedsel gaat verloren op tal van plekken in de voedselketen. Van het boerenerf tot de supermarkt en alle schakels daartussen (transport, veiling, levensmiddelenindustrie). Consumenten gooien bovendien jaarlijks per persoon zo’n 41 kilo voedsel weg. Zonde!

Zelf ook bijdragen?
Wilt u als gemeente ook bijdragen aan de doelstelling van 50% minder voedselverspilling? Op zoek naar een lokale aanpak die meerdere kansen benut op sociaal vlak? Informeer vrijblijvend wat Facet Government voor u kan betekenen. Neem contact met ons op!