Afvalfiets wekt internationale belangstelling

Afvalfiets wekt internationale belangstelling

17 mei 2018 – De kranten staan er vol mee: de afvalfiets van de gemeente Waalre. Een voormalig postbode rijdt sinds 2016 in de Waalrese wijk Voldijn-oost rond op een elektrische afvalfiets. In de aanhanger achter de fiets haalt hij tweemaal per week gescheiden afval op. Hoe verliep deze pilot? Hoe bevalt dit de inwoners? En hoe lang rijdt deze innovatieve e-bike nog?

Landelijk zijn scherpe doelstellingen neergezet voor het verminderen van huishoudelijk afval en het verhogen van het scheidingspercentage. In 2016 startte de gemeente Waalre daarom met hoogfrequent afval inzamelen met een elektrische fiets in proefwijk de Voldijn. Tijdens de pilot sorteren inwoners hun afval in restafval, PMD (plastic, metaal en drankkarton), keukenafval en luiers en incontinentiemateriaal. Tweemaal per week worden al deze afvalstromen opgehaald. Tuinafval wordt ingezameld in containers. De grijze containers worden gebruikt voor papierinzameling. Kapotte of bruikbare spullen kunnen in de spullendoos en gaan naar de kringloopwinkel. Glas kan worden ingeleverd bij centrale glascontainers.

De vuilnisman op de fiets
De fiets bevat elektrische trapondersteuning. Trappen is dus niet zwaar en op langere stukken van en naar de werf is het gemakkelijk tempo maken. De elektriciteit waarmee de accu’s worden opgeladen is duurzaam opgewekt. Daarnaast biedt de fiets een arbeidsplaats voor iemand zonder rijbewijs. De grote vuilniswagen is overbodig. Ook daarmee wordt extra milieurendement behaald.

Inzamelaar Roel van de Boom lijkt geknipt voor de ‘job’. Als voormalig postbode vindt hij het heerlijk te fietsen. Terwijl tegenstanders van de inzamelproef zich onterecht zorgen maken over de inspanningen die hij moet leveren geeft hij in een artikel van NRC aan de mooiste baan ter wereld te hebben.

Inwoners
Uit een enquête onder bewoners van de proefwijk beoordeelden de afvalproef gemiddeld met een 7. De mogelijkheid om vuilnis tweemaal per week aan straat te zetten is met name in de zomermaanden erg prettig ter voorkoming van stank en ongedierte. Het straatbeeld is een discussie punt, zo ook bepaalde spullen die voorheen in de kliko pasten maar niet in de restafval zak (denk aan een kapotte paraplu, vazen, etc.)

Proef wordt niet voorgezet
In februari 2018 werd door de gemeenteraad nog besloten dat de proef uitgerold zou worden over de gehele gemeente. Hoognodig aldus toenmalig wethouder Paul van Liempd in het Eindhovens Dagblad, “We zitten buiten de proef op 120 kilogram restafval per inwoner. Dat is gewoon te veel.” Ondanks de milieuwinst en de voordelen van de afvalproef is in mei besloten dat de proef niet voortgezet zal worden. De baan van de gelukkigste vuilnisman van Nederland staat daarmee op de tocht.

(Inter)nationale belangstelling
In mei werd de afvalfiets nog getoond op de IFAT Entsorga in München en genomineerd voor de innovatieprijs. Het model werd onder grote belangstelling ontvangen en won uiteindelijk de 3e prijs.

 

Door de verrijkende mogelijkheden die de afvalfiets biedt en de (inter)nationale belangstelling is het avontuur van de ‘waste e-bike’ nog niet voorbij.

Op zoek naar dé innovatieve manier van afval inzameling? Onze adviseurs helpen je verder! Of dat nu de implementatie van de afvalfiets is of een ander inzamelsysteem dat aansluit bij de wensen van gemeenteraad en inwoners. Onze adviseurs met jarenlange ervaring op het gebied van afvalsystemen en implementaties staan voor u klaar. Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek, neem contact met ons op.